Fogak állapota terhesség alatt

A közhiedelem szerint a terhesség a fogak romlásával, elvesztésével jár, ezért persze minden kismama tart attól, hogy elvesztheti egy, vagy akár több fogát is a várandósság alatt. Azonban nincs mitől tartani, ha az alapvető fog-, és szájápolási teendőket elvégezzük.

Mi az oka a fogak romlásának?

Igaz az, hogy a terhesség alatt valóban romolhat a fogak állapota, azonban ezt nem kálciumveszteség okozza. A fogak állapotát nagyban befolyásolják az alapvető fogápolási, higiéniai eljárások berögzült alkalmazása, illetve a terhesség miatt lehetséges étkezési szokások megváltozása. Mindannyian tudjuk, hogy a napi minimum kétszeri fogmosás a megfelelő szájhigiénia alapja, azonban a műveletet érdemes fogselyem használatával is kiegészíteni. A várandósság idején különösen oda kell figyelni a fogak rendszeres és alapos tisztítására, hiszen a hormonszint változás hatására érzékenyebbé, baktériumokra fogékonyabbá válik a kismama.

Az ínygyulladás nem játék!

A leggyakoribb probléma az ínygyulladás, amely nem tévesztendő össze az íny megduzzadásával, utóbbit ugyanis az ösztrogén-, és progeszteronszint emelkedése okozza. Az íny megduzzadása azonban előhozhatja az ínygyulladás problémáját, jelezvén, hogy valami nincs rendben. Ezért mondható el, hogy a terhes nőknél gyakoribb az ínygyulladás jelensége, amit terhességi fogínygyulladásnak is neveznek. Az ínygyulladás különböző fokozatú lehet érzékenységét tekintve. A fogmosás közben vérző ínyt kezelni kell, ugyanis ha a gyulladás a mélyebb rétegeket is eléri, a fogat tartó szövetek meglazulhatnak és ez akár fogveszteséggel is járhat.

Terhesség alatt is vigyázzon fogaira!

A baktériumok által okozott fogszuvasodás szintén gyakori problémának mondható. Befolyásolhatják a már terhesség előtti hiányos higiéniai eljárások, illetve a várandóssággal megváltozó étkezési szokások. Sok kismama kívánja az édességet, azonban tudjuk, a cukorfogyasztás sincs éppen jó hatással a fogzománcra. Édességet ezért leginkább akkor érdemes fogyasztani, ha utána meg is tudjuk mosni a fogainkat. Továbbá az ételmaradékok és a lepedék eltávolítása csökkenti a fogkő kialakulását, amely már a legkisebb mennyiségben is képes fogínygyulladáshoz vezetni. A fogmosás alaposságát könnyedén ellenőrizhetjük lepedékszínező folyadékkal.

A fogászati szűrővizsgálat elengedhetetlen!

Jó tanács minden leendő kismamának, hogy a babatervezés gondolatával egy időben jelenjenek meg egy alapos fogászati szűrővizsgálaton, és ha probléma van, orvosolják még a terhesség előtt. (Hiszen akadnak olyan kismamák, akik akár a terhesség egész idején hányingerrel küszködnek, ilyenkor bármilyen fogászati eljárás rendkívül kellemetlen lehet.) A fent taglalt problémák miatt érdemes legalább egyszer, de akár több alkalommal is megjelenni egy-egy fogorvosi vizsgálaton a terhesség ideje alatt akkor is, ha a kismama panaszmentes.

Call Now Button
A weboldalon található árak nem minősülnek ajánlattételnek. Személyre szabott ajánlatot konzultációt követően tudunk adni.