Fogkefét keres? Segítünk választani!

Mint az köztudott, a szánkban rengeteg baktérium található. Az étkezések során pedig a fogainkon lepedék keletkezik, ami a baktériumok elszaporodásához nyújt tökéletes táptalajt. Ezt megelőzendő van szükség fogaink tisztán tartására. A legtöbb ember azonban úgy gondolja, hogy a szájápolás letudható a napi fogmosással. De vajon tudjuk-e, hogyan használjuk helyesen a fogkefét és milyen veszélyeket rejt, ha nem cseréljük rendszeresen? Most sorra vesszük, hogy mit érdemes tudni a fogkefékről.

Milyen fogkefét válasszunk?

A boltokban óriási kínálatból szemezgethetünk, de van pár fontos tényező, amire vásárláskor ügyelnünk kell. A megfelelő darab megtalálásában fogorvosunk, dentálhigiénikusunk is segíthet, hiszen a fogágybetegségek, ínyérzékenység esetén a nem megfelelő fogkefe használata ronthat a helyzeten. Egyre többen vannak már, akiknél fogkefeválasztáskor nem a szín és az ár a legfontosabb paraméterek, de a tökéletes fogkefe kiválasztása nem egyszerű feladat. Vegyük sorra, mire is kell figyelnünk fogkefe vásárlása esetén!

  1. Vásárláskor fontos, hogy olyan fogkefét válasszunk, amelynek feje elég kicsi ahhoz, hogy a hátsó fogakat is elérhessük vele.
  2.  A sörték keménységére is érdemes figyelmet fordítani. Léteznek puha, közepes keménységű és kemény sörtéjű fogkefék is. Fontos tudni, hogy melyik milyen előnyökkel és hátrányokkal bír. Tévedés azt hinni, hogy „a kemény fogkefe hatékonyabban tisztít”. A fogfelszínt tényleg gyorsabban lehet megszabadítani vele a szennyeződésektől, ugyanakkor könnyű túlzásba esni és lesúrolni a fogzománcot is. A kemény sörtéjű fogkefék az ínyt is veszélyeztetik. Egyszerű velük sérülést, vérző sebet okozni, ami akár el is fertőződhet, vagy a fognyak szabadon maradását eredményezheti. Ezzel szemben a puha sörtével rendelkező fogkefék megkímélik a zománcot és a fogínyt, de a kívánt hatás elérése érdekében a fogmosás tovább tart velük. Egyfajta kompromisszumot jelenthet a közepes keménységű sörtékkel rendelkező fogkefe választása.
  3. A nyél anyaga sem elhanyagolható. A kemény műanyagból készült fogkefék ugyanis nem tudják úgy követni fogsorunk ívét, mint azok, amelyek feje mozgatható. Éppen ezért kevésbé hatékonyan távolítják el a lepedéket.
  4. Elektromos vagy kézi fogkefe? Gyakran foglalkoztatja az embereket ez a kérdés. Mivel az elektromos fogkefe a fej gyorsabb mozgatását teszi lehetővé, hatékonyabban képes eltávolítani az ételmaradékokat, ugyanakkor könnyebb felsérteni vele az íny felszínét.

Milyen gyakran cseréljünk fogkefét?

A fogkefét célszerű nem csak akkor lecserélni, ha már a sörték szétállnak és megkövült fogkrémmaradványok vannak a szálak között. A fogorvosok 8-12 hetet javasolnak egy-egy fogkefének, hiszen ez idő alatt folyamatosan csökken a tisztító hatás, a sörték elkopnak és deformálódnak, így tovább nem tudják biztosítani a megfelelő tisztítást. Vannak olyan fogkefék, amik színkóddal, vagy elektromos fogkefe esetén kijelző segítségével jelezni tudják, mikor érett meg fogkefénk a cserére.

De nem mindig kell kivárni a váltással ezt az időt. Betegségek, főleg felső légúti megbetegedések, valamint herpesz esetén javasolt korábban megszabadulni a fogkefénktől, vagy minimum fertőtleníteni az eszközt, hogy a betegséget hordozó kórokozó ne kerüljön vissza a szánkba.

Call Now Button
A weboldalon található árak nem minősülnek ajánlattételnek. Személyre szabott ajánlatot konzultációt követően tudunk adni.