fogpótlás

A fogpótlás fontosabb, mint eddig gondolta

A fogpótlás az az eljárás, melynél egy vagy több hiányzó fog helyére készítenek pótlásokat, fogműveket. A foghiány számos ok miatt kialakulhat, elveszíthetjük fogainkat fogínysorvadás, fogágybetegség, szuvasodás vagy esetleg egy baleset következtében is. Ha már bekövetkezett a foghiány, azokat mihamarabb pótolni kell. De miért is fontos ez?

 

A fog elvesztésének következményei

A fog elvesztésének nem csak esztétikai hátrányai vannak, hanem számos olyan következménye is, amik miatt a többi fogunk is veszélybe kerülhet, éppen ezért lehet rendkívül fontos a fogpótlás. Ilyen például a rágóképesség-csökkenése, a rágószerv egységének részleges megszűnése, melynek következtében felborul a száj erőegyensúly-rendszere, emiatt a megmaradt fogaknak kell átvennie a hiányzó fog szerepét, így azok gyorsabban kopnak, túlterhelődnek ennek következtében eldőlhetnek, elmozdulhatnak, ezzel nehezítve a későbbi fogpótlási lehetőségeket.

 

Miken segíthet a fogpótlás

Nagyobb kiterjedésű hiány esetén az arc beesetté és ráncossá válhat. Ahhoz mérten, hogy egy vagy több fog hiányzik, választani lehet többféle fogpótlási módszer közül. Ha még a fog nincs kihúzva, de már olyannyira sérült, hogy tömni nem lehet, akkor korona készül a fogra. Abban az esetben, ha már foghiány áll fenn választani lehet a híd és az implantátum között. A híd a hiányzó fogat/fogakat határoló fogak segítségével készül, míg az implantátum esetén fogbeültetésre, műgyökér beültetésre kerül sor. Lehetőség van kivehető fogsor készítésére is, ez akkor célszerű, ha már kevés a megmaradt saját fogak száma. A fogászati technológia fejlődésének köszönhetően már egyre inkább mellőzik a fémek használatát, így teljesen valósághű fogpótlások készíthetők, amihez cirkónium-dioxidot használnak.

Az emberek jelentős többsége – csak az esztétikai és fonetikai hátrány miatt – dönt a fogpótlás mellett. Pedig komoly következményei is lehetnek, ha nem idejében történik a hiányzó fogak pótlása.

Call Now Button
A weboldalon található árak nem minősülnek ajánlattételnek. Személyre szabott ajánlatot konzultációt követően tudunk adni.