Tudja-e mi a legerősebb biológiai anyag? Meg fog lepődni!

A kúpos héjú tengeri csiga az az apró tengeri élőlény, mely a kövekhez tapad, és úgy táplálkozik, hogy a nyelvszerű képződményén – a radulán – lévő apró fogai segítségével lenyalja táplálékát a sziklákról. A radulán több száz sorban helyezkednek el a fogak, de még ezek a rendkívül erős rágók is sérülhetnek az idő folyamán, így mindig képződnek helyettesítő fogak. Bizony ez a fog a legerősebb biológiai anyag.

legerősebb biológiai anyag
Elektronmikroszkópos kép a tengeri csiga fogairól. a kép forrása: www.origo.hu

A csiga fogai ásványokból és fehérjékből állnak, melyek rendkívül vékony (az emberi hajszálnál ezerszer vékonyabb) ásványi rostok formájában szorosan összetömörülnek. Az anyagot laboratóriumi körülmények között tesztelték és megállapították, hogy erősebb mint a pókfonál, mely az eddigi rekordnak bizonyult.

Mit hozhat a felfedezés?

A tudósok úgy vélik, hogy ez a felfedezés segíthet olyan, az eddigieknél erősebb anyagok létrehozásában, melyekből repülőket, autókat, hajókat vagy akár fogtömést is lehet készíteni. A csiga fogainak – ahogyan a vastartalmú ásványi rostok a fehérjeszövetet átszövik – nagyjából olyan a struktúrája, mint a szénszálaknak, amiket az emberek a műanyag megerősítésére használnak. A tesztek során kiderült, hogy az anyag szakítószilárdsága rendkívül magas. Hatalmas megtartó erővel rendelkezik, mely nagyjából akkora, mint amekkora nyomás a szén gyémánttá alakulásához szükséges a földkéreg mélyén, vagy „Úgy is el lehet képzelni, mintha egyetlen spagettiszál tartana meg 3 ezer fél kilogrammos cukorcsomagot” – fogalmazott a kutatás vezetője.

Call Now Button
A weboldalon található árak nem minősülnek ajánlattételnek. Személyre szabott ajánlatot konzultációt követően tudunk adni.