Miért nem járunk fogorvoshoz?

Az országos reprezentatív kutatás feltérképezte a magyarországi fogászat és a 18 év feletti lakosság fogászattal, szájhigiéniával való attitűdjeit és talán korántsem felhőtlen kapcsolatát, amelyből az derült ki, hogy sokan évek óta nem jártak fogorvosnál. A kutatás eredményei egyértelműen alátámasztják azokat a véleményeket, hogy a szájhigiéniás kultúra Magyarországon jelenleg, főleg a férfiak körében, nagyon alacsony szinten van. A válaszadók jelentős része évek óta nem járt fogorvosnál, zömük 30 év alatti vagy 50 év feletti korosztályból kerül ki és a többség legfeljebb évente egyszer vagy inkább egyszer sem keresi fel a fogorvosi rendelőt.

 

Vannak, akik években tudják csak meghatározni, mikor jártak utoljára fogorvosnál

A konkrét számadatok szerint a megkérdezettek 4,2%-a, saját bevallása szerint, egyáltalán nem jár fogorvoshoz és sajnos azok is sokan vannak (40,2%!), akik csak években tudják meghatározni a fogorvos felkeresésének gyakoriságát. Ők azok, akik 2-3 éve, 4-5 éve vagy 5 évnél régebben jártak fogorvosnál. Ezeknek az embereknek 44,4%-a leginkább kontroll vagy fogkőeltávolítás (36,2%) céljából jelenik meg a fogorvosnál. A hazai fog- és szájápolási kultúra elmaradottságát jelzi az is, hogy a fejlettebb országokban olyan nagyon divatos felnőttkori fogszabályozás Magyarországon gyakorlatilag ismeretlen, mindössze a megkérdezettek 0,4%-a jelezte, hogy él ezzel a lehetőséggel.

 

Felejtsük el a rémisztő fogászati rendelőket!

Mivel a társadalombiztosítás a sürgősségi ellátáson kívül csak bizonyos típusú fogászati kezeléseket finanszíroz, így nem meglepő a magánorvosi praxis elterjedtsége. A megkérdezettek 45,8%-a magánrendelőbe jár és 38,5% veszi igénybe a körzeti rendelőt. Összességében 22,5% azok aránya, akik elgondolkoztak már orvosuk lecserélésén, függetlenül attól, hogy elégedettek-e vele vagy sem. A váltásra 38,1%-ban az olcsóbb ár késztetné leginkább a megkérdezetteket, míg az orvos szakmai tudása 33,5% esetében, a rosszul végzett orvosi munka pedig 33% esetében jelentene komoly motivációs tényezőt. A fogorvos személyének kiválasztása a legtöbb embernél egy személyhez kapcsolható, személyi döntés, de jellemzően az is, hogy a férfiak sok esetben hölgy párjukra bízzák a döntést.

Fogászati rendelők látogatottsága

Az emberek nem érzik magukat egészségesnek

Elszomorító, hogy a Alpha Dental, országos fogászati hálózatának kutatásában részt vevő emberek saját maguk sem ítélik túl jónak egészségi állapotukat fogászati és szájproblémák tekintetében. Nagyon alacsony, mindössze 6,3% azok aránya, akik fogászati és szájhigiéniás állapotukat tökéletesnek gondolják, ugyanakkor 11,4% azoké, akik önbevallásuk szerint is nagyon rossz állapotban vannak jelenleg. A megkérdezettek 36,6%-a nem annyira rossznak vagy éppen csak „kielégítőnek” találja állapotát, és csak 45,7%-ra tehető azok aránya, aki saját állapotukat a „megfelelő” szóval jellemzik.

 

A párkapcsolatunk is rámehet a nem megfelelő szájhigiéniára!

A válaszadók 25,1%-a arra is utalt, hogy a nem megfelelő vagy nem tökéletes fogászati egészségügyi állapota miatt volt már olyan problémája, ami gátolta az élete valamilyen területén. Ez legtöbbször a párkapcsolatok, illetve a munkahelyi kapcsolatok során jelentett problémát. A probléma társadalomra gyakorolt hatását mi sem jelzi jobban, mint hogy a megkérdezettek 19,1%-a elzárkózott az erre a kérdésre történő válaszadástól.

 

A fogorvosnál szinte mindenki fél

A fogorvostól, a fogorvosi kezelésektől való félelem általánosan elterjedt a hazai lakosság körében, a válaszadók alig több mint egynegyedére igaz, hogy egyáltalán nem fél a fogorvostól, háromnegyedük kisebb-nagyobb félelemérzettel küzd. Összességében véve igen jelentős 40,2% azok aránya, akik esetében a félelem mértéke meghaladja azt, ami felnőtt emberek esetében hasonló szituációban indokolt vagy tolerálható lenne (ők vagy nagyon félnek vagy inkább félnek a fogorvosnál). A félelemérzet oka legtöbbször a fájdalom (67,6%), de a kellemetlen hangok (30,9%) és a fogorvosi kezelés következtében fellépő pénzügyi probléma (26,3%) is az említett vezető okok közt szerepel. Leegyszerűsítve tehát a fúró sokak számára elviselhetetlen visító hangja és a kezelés végén kézhez kapott borsos végszámla tehető felelőssé félelmeink többségéért. Ugyanakkor érdekes, hogy a válaszadók döntő többsége (közel 95%-a) a kezelések okozta feszültség oldására a három legfontosabb eszköznek a kedvességet, a gyorsaságot és a kezelések alatti megnyugtató háttérzenét tartja, nem pedig az altatást vagy a fájdalomcsillapítók, nyugtató gyógyszerek használatát.

 

Az orvosok megbecsültek, a betegek alárendeltek

Az Alpha Dental által megkérdezettek véleménye szerint, a fogorvosok az orvostársadalom kiemelten megbecsült tagjai. Ám, meglepően sok megkérdezett számolt be arról, hogy korábban volt már nézeteltérése fogorvossal. A nézeteltérés oka legtöbbször a nem megfelelően elvégzett munka, szakmai probléma volt, hanem viselkedésbeli kifogások is előfordultak. Mindez összefüggésben állhat azzal, hogy a betegek 61,4%-a alárendelt helyzettel jellemzi az orvoshoz való viszonyát.

 

Mitől járnánk többet fogorvoshoz?

A válaszadók döntő többsége (82,5%) úgy nyilatkozott, hogy elsősorban az alacsonyabb ár illetve az ingyenes szűrések, az egyes kezelésekre adott vagy családi kedvezmények ösztönöznék arra, hogy gyakrabban járjanak fogorvoshoz. A válaszadók mintegy negyede (24,7%) a kezelésekre hosszabb és átláthatóbb garanciát szeretne kapni fogorvosától. Rendkívül érdekes továbbá, hogy a megkérdezettek közel 20%-a úgy nyilatkozott, hogy amennyiben kedvező banki hitelkonstrukció állna rendelkezésére, úgy szívesen vállalna költségesebb fogászati kezeléseket is, ennek hiányában azonban ez számára nem megvalósítható.

Call Now Button
A weboldalon található árak nem minősülnek ajánlattételnek. Személyre szabott ajánlatot konzultációt követően tudunk adni.